Bedtime Magazine
Een magazine van ons, voor jou. Met het Bedtime magazine proberen we jou tips te geven, truckjes te leren, en bovendien te inspireren om het allerbeste van jouw nachtrust te maken!
Handige tips die de huisstofmijt dwarsbomen en allergische reacties vermijden
Onzichtbaar maar onverstoorbaar kunnen huisstofmijten je nachtrust bemoeilijken. Vooral mensen die lijden aan astma of allergieën ondervinden hinder aan de luchtwegen. Hoe pak je de huisstofmijt aan ten voordele van een ontspannen ademhaling 's nachts? Hier alvast enkele tips om een hygiënische slaapomgeving te creëren waarin je zorgeloos schaapjes kan tellen.
Hoe huisstofmijten je nachtrust beïnvloeden
Steeds meer mensen lijden aan ademhalingsallergieën of aan allergische astma, respectievelijk ongeveer 25 en 8 procent van de bevolking. Er wordt al jaren onderzoek verricht naar allergieën die voortkomen uit de slaapomgeving en het slaapsysteem. Om dit te voorkomen, is het essentieel om huisstofmijten en andere micro-organismen in het bed onder controle te krijgen.
Het is nuttig om de huisstofmijt iets beter te leren kennen. De onzichtbare huisstofmijt smult van je huidschilfers die her en der rondslingeren op je matras en beddengoed. Op zich verstoort dit niet je nachtrust, maar het zorgt er wel voor dat de diertjes in leven blijven en zich voortplanten. Hetgeen allergische reacties uitlokt zijn de uitwerpselen van de mijten. Een eiwit in de uitwerpselen veroorzaakt hinderlijke reacties zoals hoest, astma, niezen en tranende ogen. Hoe meer mijten actief zijn, hoe sterker de reacties die je ademhaling 's nachts kunnen verstoren.
Huisstofmijten volledig uitroeien is vrijwel onmogelijk. De sleutel ligt in bepaalde matras- en beddengoedkeuzes en volgehouden hygiëne, die hongersnood en ongunstige leefomstandigheden creëren voor de mijten. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen in de slaapkamer zijn: regelmatig wassen van bedtextiel, gebruik van een huismijtwerende matrashoes, stofzuigen en stof afnemen, de luchtvochtigheid beperken, en de verhouding tussen verwarming en ventilatie optimaliseren.
Tip 1 : Beperk de temperatuur in je slaapkamer
De mijt gedijt het best bij een temperatuur tussen 20 en 25 graden. In een vorige blogpost leerden we dat de ideale slaaptemperatuur rond de 18 graden ligt. Studies tonen aan dat ons lichaam, om biologische redenen, verlangt naar een lagere slaaptemperatuur om diepgaand en ononderbroken uit te rusten. Wanneer je deze lagere temperatuur respecteert, roep je deze diertjes al in zekere mate een halt toe.
Tip 2 : Houd je slaapkamer stofvrij
Zoals de naam 'huisstof'-mijt doet vermoeden vertoeven deze minuscule beestjes graag in stofophopingen. Daarom is het raadzaam om vloer en meubels minimaal wekelijks te reinigen. Kies bij voorkeur voor een gladde vloerbekleding die je nat of vochtig mag poetsen. Gebruik best een stofzuiger met Hepa-filter die zelfs zeer kleine stofdeeltjes tegenhoudt. Ook kleed je je best niet om in de slaapkamer, omdat dit extra stof creëert en verspreidt.
Tip 3 : Houd de luchtvochtigheid onder controle
Naast een warmere temperatuur verkiest de huisstofmijt een ietwat vochtige omgeving met een luchtvochtigheid van 70 tot 75 procent. Allicht het beste bestrijdingsmiddel is de luchtvochtigheid onder controle te houden. Dit kan je doen door 's morgens je beddengoed open te leggen en je slaapkamer regelmatig te verluchten door een raam open te zetten: vooral bij droog, koud en zonnig weer. In vochtigere periodes kan je gebruikmaken van een elektrische luchtontvochtiger. Omdat dit soort toestel niet geruisloos functioneert, kan je die best enkele uren laten werken voordat je gaat slapen.
Wanneer je met deze maatregelen de luchtvochtigheid richting 50 procent krijgt, komt de huisstofmijt danig in de problemen. Hiermee minimaliseer je meteen ook de kans op schimmelvorming, die op zijn beurt ademhalingsklachten kunnen versterken.
Tip 4 : Kies een geschikte matras met dichtgeweven tijk
Een matras is het geliefkoosde leefmilieu van de huisstofmijten. Ze vinden er voedsel - door de wrijving met het bedtextiel verliezen we onze huidschilfers hoofdzakelijk in bed - en de stofophopingen waarin ze graag leven. Bovendien zijn ze er moeilijk uit te verjagen: je kan niet gauw even de hele matras in de wasmachine stoppen.
Daarom raden specialisten mensen met astmatische klachten en allergische rinitis aan om hun matras om de 5 jaar te vervangen. Of om de 8 jaar via het gebruik van een huismijtwerende matrashoes. Dit is een matrastijk die strak dichtgeweven is, zodat huisstofmijten niet aan de matras zelf geraken. De geprefereerde materiaalkeuze voor de matras zelf is natuurlatex omdat huisstofmijten hierin niet graag vertoeven. Wanneer je kampt met een hardnekkige allergie, biedt een matrastijk met een ingeweven zilverdraad of een bacteriële voorbehandeling extra bescherming tegen huisstofmijten. Zo wordt Purotex onder meer gebruikt in de matrassen van Sleep & Dream.
Tip 5 : Was je beddengoed regelmatig en grondig
Je kan ook ingrijpen op de keuze en het onderhoud van je beddengoed. Kies in elk geval een tijk en beddengoed die je minimaal op 60 graden kan wassen. Na het wassen zullen de meeste mijten dood zijn en de allergenen weggespoeld. Het wordt aangeraden om tijk en dekbed drie keer per jaar te wassen en kussenslopen, matrasbeschermers, hoeslakens en dekbedovertrekken zelfs elke week. Het is essentieel om al het wasgoed grondig te drogen.
Tip 6 : Gebruik een dekbed dat bij jou past
Een fabel die de ronde doet is dat huisstofmijten floreren in bedtextiel met natuurlijke vulling, zoals dons en veren. Volgens studies bestaat de voedingsbodem van de huisstofmijt vooral uit huidschilfers en minder het katoen, de wol, de veren of het dons van het bedtextiel. Bovendien zijn 100% katoenen hoezen dermate dicht geweven dat mijten er niet doorheen kunnen. Behalve voor mensen die lijden aan een allergie, is slapen onder een dons ideaal voor een goede nachtrust. Een dons zorgt voor een snelle opwarming wanneer je in bed stapt en voor een snelle vochtafvoer 's morgens tijdens het verluchten. Een dons biedt een goede vochtregulatie die comfortabel aanvoelt, terwijl mijten hieraan een hekel hebben.
Vanuit anti-allergisch standpunt geniet een synthetisch dekbed wel de voorkeur. Wel opletten dat er geen huidschilfers door de dekbedhoes geraken, want een synthetische vulling kan op die manier juist een lekker plekje vormen voor de huisstofmijt.
We begeleiden je met raad en daad
Bij Bedtime kan je terecht voor meer informatie. Houd steeds in gedachten dat, naast kwaliteit, ook je persoonlijke voorkeuren van belang zijn. Wanneer je lijdt aan een ademhalingsallergie of aan allergische astma, helpen we je graag bij het maken van specifieke keuzes die de huisstofmijt het leven moeilijk maken.